Victoria - Verdens Keiserinne?


Bilderesultat for victoria keiserinne av indiaStorbritannia er nok den europeiske staten mange tenker på først når de hører ordet imperialisme, og dette er ikke tilfeldig. Storbritannia hadde det største imperiet i verden på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Da strakk imperiet seg over 36 millioner km2 og huset omtrent 500 millioner mennesker, som var én fjerdedel av verdens befolkning den gang. Denne utrolige koloniseringen og etableringen av imperiet kunne ikke ha funnet sted uten en sterkt imperialistisk leder, og det var det britene hadde i Dronning Victoria.

For at europeiske makter skulle kunne fokusere på ekspansjon utenfor Europa, måtte forholdene være stabile hjemme. Dette sørget Victoria for, da hun hadde mange gode forhold til de fleste europeiske land. Mange av disse forholdene var familiære. Stabiliteten i Europa, som selvfølgelig er relativ ettersom det også ble utspilt konflikter i Europa i denne perioden, sørget for at man kunne fokusere på andre ting. At denne stabiliteten hadde betydning kan man se siden imperiet i stor grad forfalt og ble oppløst etter første og andre verdenskrig i første halvdel av 1900-tallet. Dette var konflikter som Storbritannia i aller høyeste grad tok del i. Dog var ikke hele Europa på Victorias side, men de statene som lå nærmest henne i geografien var i stor grad vennlige i dette tidsrommet. I øst var det allikevel ikke en lik utvikling og forskjellene mellom vest og øst ble store. Disse forskjellene i politisk virkemåte skulle legge noe av grunnlaget for den første verdenskrig.
Bilderesultat for bomull india

En av de viktigste varene britene fikk tilgang til gjennom sitt verdensomspennende handelsimperium var bomull. Dette bildet viser 4 bomullsarbeidere fra India. Tidligere hadde britene importert bomull fra koloniene sine langs Amerikas østkyst, men da disse vant sin uavhengighet på slutten av 1700-tallet så britene seg om etter nye markeder. 




Kilder:
https://snl.no/imperialisme
https://snl.no/Viktoriatiden
https://snl.no/East_India_Company



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sosialisme - Kommunismens lillebror?

Den andre industrielle revolusjon

Norske etterkommere?