Kampen mot venstresiden i Storbritannia

Kampen mot sosialisme i Storbritannia som oppstod under Victorias styre var en naturlig konsekvens av den utviklingen Europa hadde sett. Gjennom en rask industrialisering, og dermed fremvekst av dem som motsatte seg utviklingen, hadde man fått en ny politisk front. Denne fronten sto, fra kommunistenes/sosialistenes side, mot alle i borgerskapet og adelen. Altså ble det på en måte arbeiderne mot resten av samfunnet.

Victoria var lederen for den tids mest vellykkede kapitalistiske samfunn, og ønsket ikke disse endringene velkommen. Sosialismen var en motsetning til alt det britiske samfunnet bygget på. Dermed ble sosialistiske ideer utestengt. 

Bilderesultat for margaret thatcher broom
Her ser vi Margaret Thatcher som bruker en kost til å feie
Storbritannia rent for sosialisme.
I nyere historie, og særlig etter andre verdenskrig har vi sett at Storbritannia har adaptert noen sosialistiske ordninger. For eksempel "The National Health Service" eller NHS for kort, som er et offentlig eid og drevet helsevesen som er gratis når man benytter seg av det, og finansieres over skatteseddelen. Denne tjenesten er de fleste briter glade i og stolte av. Den ligner på mange måter det helsevesenet vi har i Norge. 









Allikevel er ikke Storbritannia nå noe sosialistisk land, heller tvert imot, når London opptrer som verdens finansielle hovedstad. Dessuten er Storbritannias første kvinnelige statsminister kjent for å ha sagt at hun skulle feie Storbritannia rent for sosialisme. Altså er det ikke alle som ønsker disse ideene velkommen. 
"I presume this is to enable us to sweep Britain cleen of socialism"


Selv om sosialisme og kommunisme ikke søkes av land i dag, og at majoriteten i verden er enige om at det ikke fungerer, har utviklingen av disse ideene påvirket oss og ført til at de aller fleste land har en blandingsøkonomi. Dette vil si en form for kapitalisme som opererer innenfor rammer som fastsettes av staten. Dette er ikke det samme som ren planøkonomi. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sosialisme - Kommunismens lillebror?

Den andre industrielle revolusjon

Norske etterkommere?