Kommunismen - Karl Marx


Dronning Victoria og hennes nasjon av kapitalister fikk ikke holde på helt uhindret. Faktisk var det mange som mente at samfunnsutviklingen gikk i gal retning. En av disse var Karl Marx.


Bilderesultat for Karl marxSom en motreaksjon på urbanisering og industrialisering utviklet Karl Marx ett nytt tankesett og politikk for likhet og brorskap i den nye verden. Denne politikken het kommunisme. I kommunismen var alle mennesker og folk like, skulle ha like muligheter og ha lik tilgang på varer og tjenester som ble produsert. I motsetning til ved kapitalisme, der noen få kapitaleiere eide produksjonsmidlene og lønnet arbeiderne for leie av deres arbeidskraft, skulle man i kommunismen eie produksjonsmidlene sammen og dele på utbyttet.

Ingen samfunn har klart å implementere kommunismen slik Marx beskrev den og det er ingen land som aktivt søker dette i dag. Dog er det krefter innad i land og samfunn som ønsker å utforske dette. Dog vil nok kommunismen forbli en utopi.

Med den industrielle revolusjon som bakteppe er det ikke veldig underlig at mange søkte mot en annen utvikling, som for eksempel kommunismen. Samfunnet hadde til nå sett økte økonomiske forskjeller og forferdelige forhold for arbeiderne, både på arbeidsplassen og hjemme. Byene var absolutt ikke noe koselig sted på denne tiden. Her ser vi altså hva uavkortet kapitalisme uten samfunnskontroll kan føre til.

Kilder:

https://snl.no/marxisme

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sosialisme - Kommunismens lillebror?

Den andre industrielle revolusjon

Norske etterkommere?