Konklusjon

Dronning Victoria var en veldig innflytelsesrik dronning, som ledet en fremtredende nasjon gjennom en stor omveltning. Både den første og andre industrielle revolusjon bragte Storbritannia, og andre nylig industrialiserte land stor rikdom. En tilleggsfaktor som ga Storbritannia en fordel var Victorias verdensomspennende imperium. Tilgangen på råvarer var gunstig for industriproduksjonen. Når Victoria i tillegg ikke stakk kjepper i hjulene for dem som ønsket å tjene penger, ble dette en periode med stor økonomisk vekst.

Bilderesultat for London 1850
London slik byen så ut omkring 1850

Gjennom imperialismen og baksidene ved industrialisering kan vi si at den voldsomme økonomiske utviklingen som fant sted gikk på bekostning av de nederste i det britiske samfunn, og på bekostning av menneskene i andre verdensdeler. Allikevel har utviklingen stort sett vært positiv. Finanskapitalismen har dessuten gjort det enklere å investere penger i flere prosjekter, slik at penger ikke nødvendigvis hoper seg opp hos adelen på samme måte som tidligere. Allikevel er det viktig å huske på hvem som ofte eide banken.

Bilderesultat for London city
London slik byen ser ut i dag - Verdens finansielle hovedstad

Sosialismen fikk aldri noe stort gjennomslag i landet Dronning Victoria styrte, og dette preger landet enda. Hun var tross alt representant for den aller høyeste klasse, og makt, i verden. Den eneste hun ikke sto over i rang, var Gud. Allikevel ser vi noen enkelte eksempler på at tanken om felles goder har vært positivt for mange, slik som NHS, som Storbritannia fortsatt har i dag.

Hennes innflytelse strekker seg fortsatt over hele verden, med de fleste Europeiske konglige som etterkommere av henne, og et fortsatt stort Commonwealth of Nations. Dette har gjort at, om enn Storbritannias innflytelse ikke er lik nå som da, har den ikke blitt borte. Den har kun endret form.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sosialisme - Kommunismens lillebror?

Den andre industrielle revolusjon

Norske etterkommere?