Sosialisme - Kommunismens lillebror?
De fleste land har i dag sosialistiske politikere og bevegelser, og med økende polarisering i verden er denne fløyen på veg opp og frem. Det er dog store forskjeller mellom bevegelsene og mange sosialister er uenige om hvor langt man skal gå for å oppnå det klasseløse samfunnet. I Norge, som har en sterk sosialdemokratisk tradisjon, er store deler av den sosialistiske blokken enige om at staten ikke skal være altoppslukende i samfunnet, men allikevel være en sentral aktør. Sosialdemokrati er en styreform som legger stor vekt på politiske og individuelle rettigheter, selv om den økonomiske kontrollen er høy. Dessuten mente sosialdemokratene at sosialisme skulle gjennomføres med demokratiske reformer, og ikke med revolusjoner som kommunistene mente.
Sosialismen blir av mange sett på som en mindre ekstrem utgave av kommunismen, men som allikevel har likhet som uttalt mål. Dette er på mange måter uriktig. Egentlig er kommunisme en form for sosialisme, der sosialisme blir en samlebetegnelse på politiske ideer og bevegelser som ønsker sterke felles løsninger på problemer, og å bekjempe ulikhet.
Sosialdemokratiet har en blandingsøkonomi som modell. Dette vil si at kapitalismen, innenfor demokratisk styrte rammebetingelser, ligger til grunn for samfunnet og velferdsstaten. Altså er disse sosialistene så moderate at de ikke har noe i mot at folk tjener penger. Det skal bare gjøres på en skikkelig måte, uten å tråkke på andre på vegen mot suksess.
Derfor vil jeg motsi det tittelen insinuerer; nei, sosialisme er ikke kommunismens lillebror. Selv om dette er en populær måte å fremstille situasjonen på. Dog fins det mindre radikale former for sosialisme enn kommunisme.
Kilder:
- https://snl.no/sosialisme
Kommentarer
Legg inn en kommentar