Den andre industrielle revolusjon

Da den andre industrielle revolusjon for alvor skjøt fart mot slutten av 1800-tallet var Storbritannia ikke lenger ledende på industriell utvikling. Det ble utviklet ny teknologi og nye ideer innenfor ledelse, og mange av disse nye produktene og ideene kom enten fra Tyskland eller USA.

Bilderesultat for bertha benz
Bertha Benz på den første turen med automobil
En av nyvinningene denne perioden brakte med seg var automobilen, som senere også ble kjent som motorvognen, og nå kun bilen. Den tyske Carl Benz hadde designet denne første versjonen, men det var hans kone, Bertha Benz som først gjennomførte en tur på denne maskinen. Også i disse dager er Mercedes-Benz, bilselskapet som ble dannet på dette grunlaget, en foregående aktør på feltet.

Både amerikanerne og tyskerne er kjente for sin bilproduksjon. Den var kanskje mer fremtredende i USA for noen tiår siden, men den tyske bilindustrien står igjen som en av verdens fremste. Det faktum at nasjoner som Tyskland og USA ble foregangsland var ikke fordelaktig for Dronning Victoria og britene, da de ønsket å forbli den ledende stormakten i verden. Imperiene som senere skulle få sitt utspring i Tyskland, USA og andre land kan sies å ha vært konsekvenser av denne plutselige forflytningen av makt.
Bilderesultat for automobil gif
(Irony alert)
Dronning Victoria kjører bil for første gang.
Britene, sammen med resten av den vestlige verden, har nytt godt av disse oppfinnelsene, selv om de ikke kom fra Storbritannia. At britene på mange måter aksepterte dette og godtok at de måtte bli mer samarbeidsvillige i møte med andre folk og nasjoner markerer på en måte et stemningsskifte i internasjonal politikk.

For å se perioden i et bredere perspektiv kan man se på utviklingen i Norge på denne tiden. Den lille nasjonen langt mot nord hadde gjennom århundrer vært en utviklingsmessig bakevje i Europa.
Oppdagelsen av Norges voldsomme vannkraftressurser og hva disse kunne brukes til førte dog til en industriell utvikling også her.



Kilder:
-https://www.mercedes-benz.com/en/classic/bertha-benz/
-https://snl.no/den_andre_industrielle_revolusjon

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sosialisme - Kommunismens lillebror?

Norske etterkommere?