Kapitalisme i Storbritannia

Dronning Victoria ble ikke født inn i en arbeiderklassefamilie, for å si det sånn. Da er det heller kanskje ikke rart at hun ikke hadde mye til overs for kommunister eller sosialister. Hun var opptatt av tradisjon, og økonomisk likhet er ingen britisk tradisjon.

Dette kartet viser forekomster av mineraler, kull og petroleum.
Den Britisk/Norske delelinjen i Nordsjøen går omtrent der 
oljeforekomstene på kartet slutter.
Det som dog var en britisk tradisjon var at velstanden i riket var sentrert på få hender,  altså hos de adelige familiene og kongehuset. Dette endret seg med finanskapitalismen som var fremtredende i Storbritannia, og som absolutt fortsatt er det. London har i lange tider vært verdens finanshovedstad, med store banker samlet i byens kjerne. Denne utviklingen kan hende snur om britene faktisk gjennomfører Brexit. Faktisk er Londons posisjon allerede noe svekket som følge av den uavklarte situasjonen som i realiteten har vart siden 2015/2016.

Tidligere, men både før og etter den industrielle revolusjon, har Storbritannia opprettholdt industrier basert på råvarer fra naturen. Dette inkluderer en tradisjonsrik gruveindustri, særlig i Wales, men som ble betydelig redusert under Margaret Thatchers ledelse på 80-tallet. I dag har britene tjent gode penger på de petroleumsforekomstene som har vært tilgjengelige på deres side av delelinjen i nordsjøen.

Kilder:

https://snl.no/%C3%98konomi_og_n%C3%A6ringsliv_i_Storbritannia

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sosialisme - Kommunismens lillebror?

Den andre industrielle revolusjon

Norske etterkommere?