Kapitalismen - Økonomi i utvikling


Bilderesultat for finanskapitalismeDet kapitalistiske systemet som er utbredt i dagens vestlige verden kalles ofte finanskapitalisme. Det var nå bankene, som satt med de fleste verdiene i samfunnet, som sto for finansieringen av prosjekter. Dette gav bankene mye makt, men gav også muligheter for fremvekst av en ny samfunnsklasse; middelklassen. Selv om middelklassens virkelige opptur ikke kom før 100 år senere, les 1950-2000, var dette en positiv utvikling. Nå kunne flere komme med sine gode forretningsideer og få tak i kapital nok til å realisere dem. Adelighet fikk mindre å si når banken avgjorde lånesøknader basert på om de selv ville tjene penger på det. Dette har også lagt grunnlaget for børsen, og den store omsetningen der.



Gjennom perioden i verdenshistorien som huser første og andre industrielle revolusjon skjedde det også en utvikling i vestens økonomiske systemer. Bankvesen og finansiering endret seg slik at andre grupper enn adelen nå fikk mulighet til å investere i infrastruktur, selskaper og annet, noe som videre førte til at økonomisk vekst og vekst i materiell produksjon skjøt fart på denne tiden. For å beskrive de finansielle aspektene ved denne omveltningen i samfunnet deles den kapitalistiske utviklingen i to: ikke - finanskapitalisme og finanskapitalismen. Det er den sistnevnte som fortsatt består som bærebjelke i de vestlige samfunn i dag. Dessuten er de i den siste tiden også blitt mer utbredt i fremvoksende markeder i blant annet Afrika, Syd-Amerika og Asia.


Bilderesultat for stock exchange gifDen kapitalistiske modellen som ble benyttet før finanskapitalismen la opp til at privatpersoner i stor grad satt med kontrollen på egne finansielle verdier. Dette førte til at adelige og ellers rike mennesker i samfunnet fikk stor makt, og dermed også gjennomslagskraft i samfunnets utvikling. Skulle noe gjøres på denne tiden måtte kongehuset, eller ellers adelige åpne pengesekken. Dette skulle gjennom århundret endres drastisk.




Kilder:
https://snl.no/kapitalisme

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sosialisme - Kommunismens lillebror?

Den andre industrielle revolusjon

Norske etterkommere?